De menselijke invloed op het Amazone regenwoud en zijn omgeving is veel groter dan gewoonlijk geraamd, volgens onderzoek uitgevoerd door een internationaal team van deskundigen uit Brazilië en het Verenigd Koninkrijk onder leiding van de Britse Universiteit van Lancaster.
Willekeurige houtkap en bosbranden leiden tot een jaarlijks verlies van 54.000 miljoen ton kooldioxide, met als gevolg een toename van de uitstoot van broeikasgassen. Dat cijfer is gelijk aan 40% van het jaarlijkse verlies veroorzaakt door ontbossing, als hele bossen worden vernietigd.
De studie, de bredere tot nu toe gedaan op koolstof-uitstoot veroorzaakt door houtkap en bosbranden, is gebaseerd op gegevens van 70.000 bomen en duizenden steekproeven van bosgrond en blijft dode hout uit 225 delen van deze van het Braziliaanse Amazonegebied.
Bosdegradatie begint meestal loggen waardevolle soorten zoals mahonie en ipe. Deze grote bomen, vallen, beschadigd tientallen omliggende bomen. Eenmaal gesneden bos, kale zich in de kap, het niveau van de toppen, die drogere door verhoogde blootstelling aan wind en zon, waardoor het risico op brand te worden.
Tot nu toe hebben de maatregelen tegen de klimaatverandering in de tropen worden uitgevoerd gericht op vermindering van de CO-uitstoot door ontbossing, en niet vanwege de aantasting van de bossen.
Research director, Erika Berenguer, Lancaster University, is van mening dat de impact van deze laatste is genegeerd door de wetenschappelijke gemeenschap en politici, maar hun studie toont aan dat afbraak door branden en houtkap is even verwoestende aan de omgeving en sfeer.
Commentaren - 0